Az ekcéma testi + lelki okai » Miért alakul ki az ekcéma?

Az ekcéma kialakulásának számtalan oka lehet, így mindenkinek ajánlott megfigyelnie és rájönnie, hogy személy szerint nála mi váltja ki és súlyosbítja a tüneteit. Persze vannak olyan tényezők, melyek alapvetően felelősekké tehetőek az ekcémás tünetek létrejöttéért és azok súlyosbodásáért.

Általánosságban annyi kijelenthető, hogy az őszi-téli hónapokban jóval gyakrabban jelentkeznek ekcémás tünetek, melynek valószínűleg okai lehetnek a fényhiány, a hideg okozta bőrszárazság, illetve a téli ruházat is.

Az ekcéma táplálkozásbeli okai

Manapság már tudományosan is elismert tény, hogy az elfogyasztott táplálékok, valamint az emésztőrendszer állapota és az ekcéma megjelenése között szoros kapcsolat áll fenn.

Természetesen mindenkinél teljesen egyedi, hogy mely élelmiszerek váltanak ki ekcémás tüneteket, de vannak olyan élelmiszercsoportok és összetevők, amik fokozott kockázatokat rejtenek magukban a bőrgyulladás szempontjából.

Az ilyen allergén anyagok közé sorolható a tyúktojás, a tehéntej, dió- és mogyoróféleséegeszseges-ebed-etelgek vagy például bizonyos halak. Az ezekre érzékeny páciensek nem képesek megfelelően megemészteni őket, vagy a bélnyálkahártya károsodása miatt allergiás, illetve túlérzékenységi reakciók jönnek létre a szervezetben.

Éppen az emésztés elégtelensége miatt fordul elő nagyon gyakran 2 éves kor alatt az ekcéma, hiszen ebben az életkorban még nem tökéletes az emésztés, így érdemes elkerülni a fent említett allergén élelmiszereket.

A húst alapvetően jól tolerálják a bőrgyulladással küzdő betegek, de arra mindenképpen érdemes gondot fordítani, hogy ellenőrzötten biogazdálkodásból származó húst és halat fogyasszanak az ekcémások, mert ezekben nem lehetnek antibiotikum-és szteroidmaradványok.

Fontos arra is figyelni, hogy ne legyen túlságosan egyoldalú a táplálkozás, s így túl sok szénhidrát mellett túl kevés a fehérje, az ásványi anyag és a vitamin bevitele, mert ez a bélrendszerben erjedéshez és rothadáshoz vezethet, aminek pedig hosszútávon a szervezet elsavasodása lehet a következménye. A sav-bázis egyensúly felborulása szintén kiválthatja a túl erős immunreakciót, ami ekcémát eredményezhet.

A bőrgyulladásban szenvedőknél megfigyelhető, hogy hiányt szenvednek az esszenciális zsírsavakban, és a linol-és linolénsav anyagcseréje nem kielégítő. Éppen ezért hatásos lehet, ha ezeket a létfontosságú zsírsavakat rendszeresen, kúraszerűen fogyasztjuk, így jó szolgálatot tehet például a ligetszépeolaj a lenmagolaj, a halolaj vagy más hidegen sajtolt olajok.

Ekcéma fennállása esetén fokozottan érdemes ügyelnünk arra is, hogy lehetőleg kerüljük el az élelmiszerekhez hozzáadott adalékanyagokat. Így ne fogyasszunk ízfokozókat, tartósítószereket, színezékeket tartalmazó ételeket, mivel ezek könnyedén allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékenyekben.

Tehát az ekcémás betegeknek különösen javasolható, hogy bioélelmiszereket fogyasszanak túlnyomórészt, mivel ezek garantáltan mentesek mindenféle káros adalékanyagtól, viszont rengeteg nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaznak.

Kerüljük az irritáló anyagokat!

Ekcémát okozhatnak, illetve súlyosbíthatják a már meglévő tüneteket a ruházatunkban felhasznált anyagok is. Egyaránt kiválthatnak allergiás reakciót az állati eredetű alapanyagok, így a gyapjú, a moher vagy az angóra is, de a szintetikus, műszálas ruházat is okozhat bőrgyulladást.

Aki ekcémára hajlamos, annak nem tanácsos semmilyen házi kedvencet sem tartania, mivel a szőr és a toll igen erőteljes allergiás reakciókat válthat ki.

Természetesen ajánlott a durva tisztító-és vegyszerek elkerülése is, mivel az ezekben megtalálható kémiai összetevők nagyon könnyedén válthatnak ki bőrgyulladást. De ugyanígy ekcémát okozhatnak a különféle fémek, a gumi, parfümök, ragasztóanyagok vagy bizonyos gyógyszerek is.

Az alkohol és a dohányfüst sem tesz éppen jót egészségünknek, s az ekcémás betegek számára különösen tanácsos ezeket kerülni, mivel kiválthatják és súlyosbíthatják panaszaikat.

Az ekcéma lelki okai

A ekcéma egyik erőteljes aktiváló faktora a stressz, a túlhajszoltság és a túlzott belső feszültség. A stressznek számtalabetegsegek-lelki-okai-ferfin negatív hatása van egészségünkre nézve, hiszen káros folyamatok egész sorát indítja be szervezetünkben, s éppen ezért az sem meglepő, hogy hozzájárul az ekcéma kialakulásához, illetve súlyosbodásához is.

Az ekcémának – mint minden betegségnek – egyéni, lelki eredetű okai vannak, így ha valódi gyógyulást szeretnénk elérni, akkor ezekre a kiváltó tényezőkre is figyelnünk kell. Az ekcéma alapvetően abból a belső feszültségből táplálkozhat, hogy “én nem vagyok elég jó, a többiek mind jobbak nálam”. Ez valójában azt jelenti, hogy képtelenek vagyunk elfogadni magunkat, úgy ahogy vagyunk.

Tehát egyszóval nem szeretjük magunkat, s emiatt másokkal egy közösségben feszültekké válunk, s egyfajta falat építünk magunk köré. S mivel bőrünk által léphetünk kontaktusba a külvilággal, ezért az ekcéma kialakulásával próbáljuk ezt a kapcsolatot megzavarni, akadályozni.

Az ekcémás kiütésekkel igyekszünk magunkat rosszabb színben feltüntetni, s elrejteni a valódi értékeinket. Azonban ez egyben figyelemfelkeltésre is szolgál, hiszen így próbáljuk jelezni, hogy szeretnénk, ha többet törődnének velünk, s meglátnák valódi értékeinket a felszín alatt.

Az is jelzés értékű, hogy testünk mely területein üti fel a fejét az ekcéma. Így ha az arcon jelentkezik a betegség, akkor főként a párkapcsolati területen érzi az egyén azt, hogy ő nem elég jó, nem lehet elég egy másik ember igényei számára.

Amennyiben a kéz felületén alakul ki az ekcéma, akkor könnyen lehet, hogy az illető olyan munkát végez, amit nem szeret csinálni, illetve valószínűleg nem képes hinni önmagában, az álmaiban, és abban, hogy elérheti őket. Éppen ezért tudat alatti szinten inkább eltolja a kínálkozó lehetőségeket magától, hiszen így nem érheti csalódás sem.

Tehát fontos tisztában lenni saját értékeinkkel, elfogadni magunkat teljes valónkban, hiszen ha mi szeretjük és elfogadjuk magunkat, akkor kívülről is ez áramlik vissza felénk.